Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2007 07:14 - PCLinuxOS – новият фаворит
Автор: tonitochev Категория: Технологии   
Прочетен: 6952 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На повечето интересуващи се от това, какво става в света на GNU/Linux, им е известно, че неизменен фаворит по популярност е Дебиан базираната дистрибуция Ubuntu. Последната (мое мнение) повиши популярността и на десктоп средата Gnome. Но ето че идва края на това положение, в лицето на една доскоро почти непозната дистрибуция.

image

PCLinuxOS последната година направи това, което големи и обичани дистрибуции не успяха. В момента вече изпревари Ubuntu и зае полагащото му се първо място в класацията на distrowatch.com . Което си има своето обяснение. Преди всичко това дистро е наистина по-лесно , красиво и безпроблемно от Ubuntu, и особено от Kubuntu. Защото последното наистина е доста бъгливо и отказва мнозина от използването на KDE, свързвайки проблемите в Kubuntu с проекта KDE като цяло.

Но както се казва, ръка да пипне, око да види.PCLinuxOS се разпространява като life CD с възможност за инсталиране на хард диска. Нужният образ може да свалите от http://www.pclinuxos.com/index.php?option=com_ionfiles&Itemid=28

След това ""изпечете"" файла на празна бланка чрез опцията burn image. Настройвате си BIOS първо да зарежда от CD и сте готови за инсталацията.

Ако искате само да погледнете какво представлява дистрибуцията, просто го направете. Като поставите инсталационният диск в устройството и рестартирате компютъра. Съответно BIOS ще потърси OS първо на CD и ще започне зареждането на ""живата"" дистрибуция.

В началото ще видите списък със алтернативи какъв точно вариант на PCLinuxOS да се зареди, а отдолу в ляво са визуализирани няколко бутона. Препоръчвам първо да натиснете F2, което ще ви предостави избор на език на представяне на текста. Има вариант на български език. След това натиснете F1 и ще получите достъп до информация, която много ще ви помогне, ако дистрото не успее да стартира.

След като се запознаете горната информация, вече може да изберете дали да стартирате ""живата"" дистрибуция, дали директно да инсталирате на хард диска (това е полезно, ако RAM паметта е по-малко от 256 Mb) и още няколко други варианти. Най-удобно е да стартирате първа позиция (""живата"" дистрибуция). Следва зареждане на ядрото и елементите на системата. Може да ви се стори бавно, но всичко зависи от скоростта на CD устроиството.

Особенност на PCLinux е, за едни може да е недостатък, за други предимство, че преди да зареди десктоп средата, зареждащият скрипт ви предоставя настройка на интернет връзката. В зависимост от интернет връзката си отговаряте на няколко въпроса, вписвате необходимите данни и получавате поздравления.

Освен това (понеже сме задали да ползваме български език) , ще преминете и през настройка на часовника, настройка на клавиатурната подредба ( задайте българска клавиатурна подредба и вариант за нея който ви е най-удобен, както и клавишна комбинация за превключване). Не се изнервяйте на забавянето, защото в последствие ще разберете, че това не е напразно губене на време.

Накрая се зарежда X средата и логин прозореца на kdm. Имате избор да се логнете като root (администратор) или guest (обикновен потребител. Съответните пароли са записани на екрана, така че и това чудене е спестено. Избирате нещо, пишете нужната парола, натискате Enter и вече сте в красивата десктоп среда КДЕ . Приятно разглеждане.

image

Може да сърфирате в Интернет чрез Firefox, да чатите, да пишете документи чрез OpenOffise, да гледате филми (дори .avi формат) , да слушате музика с Amarok ( .mp3). В системата са налични всички необходими кодеци, Java и Flash 9. С което са спестени много действия за потребителя, изискващи известен опит .

Но за да видите пълният блясък и очарование на PSLinuxOS е необходимо да го инсталирате на хард диска. Така ще се убедите, колко е лесно да си инсталирате допълнителни програми и да си администратирате системата. Тук няма да се спирам как точно става инсталацията, защото е доста лесно и бързо, благодарение на чудесният инсталатор, който ще ви преведе стъпка по-стъпка през процеса. Ще кажа само, че доста от необходимите неща вече са зададени и трябва да се справите единствено с избиране на подходящ дял за системата, задаване на пароли и посочване къде да се инсталира Grub.

Ако желаете да си локализирате на български новото дистро, е достатъчно да намерите иконката на програмата Synaptic ( от главното меню Система -> Конфигурация -> Пакетиране -> Мениджер на пакети (Synaptic) ) и да я стартирате.

image

Понеже за инсталиране на програми са необходими администраторски права, ще се появи диалогов прозорец, където ще ви се поиска паролата на администратора. Надявам се да я помните. След като я въведете ще се визуализира и прозореца на самата програма. Той е разделен на три полета. В ляво ще видите възможните категории софтуер, а в дясно, в горната част са показани отделните пакети, попадащи в маркираната категория. Под списъка с пакети пък ще може да прочетете информация за даден маркиран пакет.

Преди да предприемете каквото и да е, натиснете бутона "" reload "" (горе в дясно). Това действие ще доведе до свързване на програмата до предварително зададен сървър – хранилище на пакети и сваляне на няколко файла с информация на наличните в момента пакети за нашето дистро. След приключването на тази процедура вече може да избирате какво искате да инсталирате, да деинсталирате или да обновите.

В случая ни интересува локализацията на PCLinuxOS , ето защо отляво избираме ""System/Internationalization "", а от списъка с пакети намираме и отбелязваме за инсталация aspell-bg , kde-i18n-bg и locales-bg. Задаването за инсталация става, като кликнем с десният бутон на мишката върху желаният пакет и от визуализиралото се меню избираме ""mark for installation "".

Като приключите с маркирането, натиснете бутона """Apply" и Synaptic ще изтегли и инсталира посочените пакети, както и всички необходими допълнителни пакети, необходими за задоволяване на зависимостите. Когато всичко това приключи, от главното меню изберете Настройки -> Локализация -> Държава и език .Тук можете да изберете България, и след рестарт на X сървъра повечето програми ще имат интерфейс на български език.

Относно писането на кирилица, нали си спомняте, че при зареждането на ""живата "" дистрибуция извършихте настройки на клавиатурната подредба, както и клавишната комбинация за превключване. Тези настройки, както и настройката на интернет връзката са пренесени на хард диска. Ето защо превключването от латиница на кирилица и обратно е налично чрез използването на зададената клавишна комбинация. Препоръчвам ви комбинацията shift + alt , а като индикатор при писане на кирилица ще ви свети крайното дясно индикаторче на клавиатурата.

За да може да играете игри и да се насладите на ефектите на Beryl ( 3D ефектите ) е необходимо да си инсталирате драйверите на видеокартата. Такива драйвери , поддържаши 3D ускорението, са налични за Nvidia , Ati и Intel .Отново използваме Synaptic, като избираме категорията ""System/Kernel and hardware "". От списъка с пакети избираме съответният пакет и натам знаете. Внимание, нужно е да изберете правилният драйвер.

За Nvidia за стари карти е подходяш драйвера от серията 9639, докато за съвременните карти е нужен 100.14.11. За да не сгрешите, погледнете на сайта на Nvidia за информация кои вариант отговаря на вашата видеокарта. Същото се отнася и до собствениците на видеокарти Ati.

След успешното инсталиране на драйвера, е необходимо рестартирането на X сървъра и вече имате 3D ускорен десктоп. Остава да стартирате Beryl. - Главно меню -> Система -> Конфигурация -> Други -> Beryl manager.

Ако ви сърбят пръстите да настройвате още новата си система, стартирайте :

Главно меню -> Система -> Конфигурация -> Configure your computer

image

Това ще доведе до стартирането на PCLinuxOS Control Center, от където можете да настройвате всичко, ползвайки удобни съветници.

Имате вече една красива, удобна и сигурна операционна система. Ако са ви необходими още програми, просто отваряте Synaptic и намирате каквото ви трябва. Но инсталираните програми са напълно достатъчни, за да можете да си ползвате компютъра и така. Желая ви успех и приятни часове с PCLinuxOS.



Тагове:   новият,   фаворит,


Гласувай:
0



1. ivanbar - wse o^te sam nowobranec waw tia n...
05.10.2007 18:50
wse o^te sam nowobranec waw tia ne6ta i 6te ja opitam cato si wzema comp .Blagodarja za podrobnoto predstawjne na tazi OS .Sas blagodarnost Barakov.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tonitochev
Категория: Технологии
Прочетен: 199053
Постинги: 63
Коментари: 138
Гласове: 169
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930