Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2007 17:37 - Бегло сравнение между GNU/Linux и Уиндоус от гледна точка на обикновените потребители-2
Автор: tonitochev Категория: Технологии   
Прочетен: 1947 Коментари: 1 Гласове:
0



      И сега да разгледаме основното различие между Уиндоус и Линукс.При Уиндоус (без значение версията) философията е такава,че всичко трябва да е максимално функционално,лесно и разбираемо,предварително настроено и направо да можеш да го използваш.За успешни програми се считат такива,които могат да правят колкото се може повече неща,настройките по подразбиране вършат работа на максимален брой потребители и последните не им е работа да човъркат по настройки.Примерно дадена компания е направила програма за запис на CD и DVD,но за да си продава продукта и да привлече клиенти е добавила хиляди още функционалности,като рипване и прослушване на музика и т.н.Може да се дадат още много примери,но мисля че ви е ясно за какво говоря.Основното е ,че в света на Уиндоус и платеният софтуер,конкурентната борба между компаниите е родила множество качествен и скъп софтуер,робуващ на принципа всичко в едно.Общо взето и самата операционна система лежи на същият принцип.А като затворена и комерсиална система,Уиндоус не позволява много много яснота какво всъщност става в нея.Не е много ясно коя споделена библиотека точно за какво е и какви са зависимостите .То нали не му е работа на "наемателя" да знае тези работи,не му е работа да променя каквото и да е извън позволените рамки.За 90 процента от хората това е напълно нормално и достатъчно.
       При GNU/Linux философията е напълно различна.Идеята е да се ползват множество малки и с изчистен код програмки,всяка от която върши само едно нещо,но перфектно.В резултат се получава една система от множество програмки,подобно на Lego.Тоест може да се изграждат различни конфигурации от софтуер в зависимост от нуждите на потребителя.Последният спокойно може да се изживява като "господ" в свойта си система.Което от своя страна изисква от последния известни познания,за да може да си управлява "империята".А колкото повече неща знае потребителят на Линукс,толкова повече неща може да постигне със системата си.Разбира се,има и готови и настроени системи,наречени дистрибуции,всяка с определени особености и с различна степен на сложност относно окончателното настройване спрямо крайният "господар".

Следва продължение.


Тагове:   между,   обикновените,


Гласувай:
0



1. delafer - GNU/Linux
10.07.2007 20:06
С една единствена забележка... принципа "да се ползват множество малки и с изчистен код програмки,всяка от която върши само едно нещо,но перфектно" (бих казал максимално добре), е принцип на UNIX. GNU/Linux e порт/дериват на UNIX за архитектурата x86.
Все пак разработването на UNIX е започнало през далечната 1969 година... направо почтена възраст ! За сравнение - първата версия на Windows излиза през 1985, а Linux се разработва от 1991 година, насам... вярно ползувайки и наследявайки всичкия натрупан UNIX-опит и принципи на работа.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tonitochev
Категория: Технологии
Прочетен: 199021
Постинги: 63
Коментари: 138
Гласове: 169
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930