Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2006 19:08 - Защо предпочитам Линукс пред УиндоусХП
Автор: tonitochev Категория: Технологии   
Прочетен: 6203 Коментари: 22 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Първо искам да подчертая,че не съм някой фанатик на тема Линукс,нито някой,който много разбира.Само имам около година активно ползване на Свободната операционна система и общо от година и половина притежавам компютър.Тоест опитът ми в тази област е малък.Имам пресни впечатления от борбата ми с Уиндоус в началото,когато нищо не разбирах от компютри.И съответно битките с Линукс.За това мисля,че с чиста съвест мога да споделя мнението си като не много опитен ползувател на двете операционни системи и защо предпочитам едната пред другата.
    Ще спомена още,че на хард диска ми сега ги имам и двечките.Всяка се използува за това,в което и е силата.УинХП основно играе игри-Diablo,Sacred и прочие.Линукс системата ми е Debian и основно тя работи,тъй като е абсолютно стабилна и не се плаши от вируси,троянци и подобни боклуци в мрежата.И за разни други неща разбира се-чат,музика,филми.
    Определено ми е много по-приятно и безпроблемно в компанията на Debian с КДЕ.Ще започна с външният вид и възможностите за персонализация.Само който е виждал как изглежда и какво може да се направи с десктопа под КДЕ би могъл да си даде сметка за огромното превъзходство на последното пред скучният и ограничен външен вид на УинХП.Каквито и помощни програми да има за Майкрософският продукт,резултатът хич не ме е задоволявал.И на всичкото отгоре се получава допълнително затормозяване на компютъра.Но да оставсим красотата настрана.И във функционално отношение Линукс десктопът печели в моите очи предимство.И старт менюто е по удобно,и лентите за задачи са по-функционални.Да не говорим,че в Уиндоус не може да бъдат прозрачни.А липсата на виртуални десктопи направо ме кара да изключвам ХП веднага щом свърша с играта.Опитвах различни програмки да си слагам виртуални десктопи на Уиндоуса,но или бяха прекалено грозни и нефункционални,или бяха твърде нестабилни.Така че зарязах опитите за очовечаване на Уиндоуският десктоп.
    Втората причина да харесвам повече Линукс е завидната му стабилност без нужда от особени грижи.Имам в предвид,че Уиндоуз за да е стабилен и да върви гладко изисква особено досадни грижи.Трябва редовно да се дефрагментират дяловете му,иначе бързо губи бързина и диска почва да храчи като асматик.Отделно при активно експериментиране с програми бързо се пълни с боклуци и трябва често да се "помете".Това значи още допълнителни програми,инсталирани за поддържане здравето на Уиндоусчо.А ако антивирусната програма нещо се издъни-пиши го бегал и лека му пръст.Е не ми се поддържат излишни неща.Линукс просто няма нужда от такива програми.Мисля,че една от причините разни хора,дето си говорят наизуст,да твърдят,че за линукс има твърде малко програми е една от тази.Просто като махнете антивирусните,анти... и все от тоя сорт програми,създадени да реанимират Уиндоус,какво остава.Там трябва да се сравнява.И пак ще видите,че за Майкрософското чедо найстина качествените и най-често платени програми не са толкова много.А в разните free трябва да търсиш като игла в купа сено,зада намериш нещо,дето да ти свърши работа.
    В този ред на мисли ето и третата причина да харесвам Линукс системите.Всичките по един или друг начин имат механизми за лесно,бързо,безпроблемно и безопасно инсталиране и обновяване на проверен и доказал се софтуер.При моят Дебиан,използувайки програмата apt и графичната и надстройка synaptic инсталирането,премахването и обновяването на програми е просто неприлично лесно.Като при желание мога да си инсталирам и по-трудния начин.Въпрос на избор.Спестявам си търсене на програми по разни сайтове,безкрайните експерименти коя  програма заслужава място на диска ми и коя не,търсене на кракове  и  така нататък.В  сървърите на Дебиан,от където  се свалят програмите има на сегашният етап около 14000 програми.И всичките са сложени там,защото са заслужили  да са на това място.Разбира се,в някои области наистина няма подходящи аналози на Уиндоуските.Но за интернетсърфиране и въобще там дето е опасно си има всичко.
     Накрая,но не на последно място ще спомена за разликата в работата с разните акаунти.По принцип Линукс си е многопотребителска система и е безпроблемно да си работиш с потребителски акаунт.По перфектен начин е решен въпросът,когато ти потрябват администраторски права,да ги получиш и да си свършиш работата.После пак да си върнеш потребителските права.В Уиндоус всичко е толкова неудобно и идиотско,че не се учудвам,че повечето хора предпочитат да са с администраторският си акаунт.Който навсичкото отгоре е по подразбиране.И заблеяният потребител не си дава сметка в този случай колко е уязвима системата му.И пада жертва .И после разни спецове го обвиняват,че сам си е виновен.А нали Уиндоуса не искаше знания?Оказва се че иска.И той иска четене.Иска и огромна предпазливост.
    Това са ми основните доводи.Ще ги напиша накратко:
    1.Линукс има много по-красив и удобен за работа десктоп.
    2.Линукс не изисква грижи за поддържане на "здравето"му.Няма дефрагментиране,чистене на остатъци от програми и т.н.Няма нужда от антивирусни и други анти... програми.
    3.Лесна инсталация на проверен и качествен софтуер.
    4.Удобна система за работа на потребителите,гарантираща висока безопасност.
    Който не вярва,преди да вземе да спори,нека опита как работи една Линукс  система.Но не  от позицията че още при първият провал(който ще бъде негов,а не на Линукс)да го обявява ,че не става.Щото истината е,че всичко става,само да знаеш как.А инфо има в интернет и то за всичко.Просто Линукс е възникнал и се е развил в интернет благодарение усилията на много знайни и незнайни хора.И всеки проблем е бил решен и документиран някъде в мрежата.
     За финал ще кажа само,че няма лошо човек да има и двете системи на компютъра си.Така хем ще може да си върши работата на Уиндоус както си е свикнал,хем ще може на спокойствие да разучава и свиква с Линукс.И когато започне спокойно и безпроблемно да се оправя да може за себе си да реши коя система как да ползва и коя повече го кефи.Просто дайте шанс на Линукс и няма да съжалявате.Успех и се наслаждавайте.


Тагове:   Линукс,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - от администратор с опит
16.10.2006 20:27
като дългогодишен професионален системен администратор мога да кажа, че повечето аргументи "за" Линкус по-горе не издържат елементарна критика:

Отговарял съм за МАСОВАТА инсталация, миграция, настройки и сигурност на над 8000 компютъра (поне 20 различни хардуерни платформи, с различни конфигурации на ресурсите като RAM и процесор) в голяма телекомуникационна фирма отвъд океана. От тези компютри 40% бяха лаптопи.

1) виртуален десктоп
Този на Линукс е естестевно интегиран и безспорно по-добър. Но нещата винаги се гледат от гледната точка на МАСОВОСТТА на нуждата. Колко хора имат нужда от виртуален десктоп, в сравнение например с тези желаещи да играят игри (които самия ти казваш че вървят добре само под Уиндоус?)

2) Стабилност:
"Крашването" на Уиндоус XP се случва изключително само при хардуерно проблеми, или лошо написани драйвери на ДРУГИ ФИРМИ. Ще кажеш "ама как така ОС-а позволява това?" Ами позволява го ТОЧНО за да имаш бързината, заради която Уиндоус ти харесва повече за игри.

3) НИКОГА не сме дефрагментирали диска на Уиндовс на работните станции. Правили сме опити и сме сравнявали разликата в достъпа преди и след дефрагментация на един и същ компютър - незначителна е.

4) НИКОГА не сме имали нужда да "помитаме" заради някакво "пълнене" с програми. Във фирмата имаше над 2000 програми, разбира се не всички на всеки компютър. Но никога не се е налагало да правим чистене на "регистъра".
Ако обаче някоя програма е написана от някой неук аматьор, тя определено може да скапе Уиндоус. Просто зависи чии програми ползваш.

5) Антивирусната програма НИКОГА не се е "дънила". Ползвахме McAfee. Постоянно преглеждахме логовете - тук там се е появявал по някой от най-последните вируси поради това, че user-a не е рестартирал заради ъпдейт, който засяга "машината" на антивирусната програма.
(Ще кажеш "ама защо да е нужно въобще да ребуутва за такова дребно нещо? По същата причина поради която и ти харесват игрите: McAfee инсталира част от себе си на ниво "драйвер" точно за да бъде ефективен към най-сложните и мощните вируси. Да не говорим за "rootkits", например).
Всичко е въпрос на поддръжка и грижа. Виж, ако си инсталирал "кракната" антивирусна програма и нещо се скапе, не се сърди на антивирусната програма или ОС-а.
Никога не сме изключвали мрежата си от инетернет или спирали мейл-сървърите заради вирусна зараза (каквото са правили прословути фирми - потърси в новините).
НАЙ-ВАЖНОТО: не забравяй, че вирусите и троянските коне са базирани на БЪГОВЕ. А бъгове има във ВСЯКА ОС или програма. Уиндоус е мишена на вируси и троянски коне защото е МНОГОКРАтно ПО-РАЗПРОСТРАНЕН от Линукс. А иначе бъгове в Линукс или други софтуери от свободната инициатива - колкото искаш: иди да видиш какъв огромен и опасен бъг имаше в "sendmail" преди няколко месеца, който засягаше НЕ само Линукс, а всяка Unix-OS. Също съвсем скоро излезе новината за много сериозен бъг във Firefox браузъра.
А програми без бъгове няма и няма да има НИКОГА - защото са наше творение, на несъвършените хора.

6) инсталирането и премахването на програми: и при Уиндоус е лесно, стига програмиста да не си е оставил ръцете, като например не е добавил функция за премахване, или е забравил да я добави в регистъра, за да се вижда тя в в Add/Remove Programs.
Пак въпрос на качествено програмиране, а не на някаква система, която по "магически" начин ти решава проблемите незвисимо колко си небрежен.
И нали не говориш сериозно, че РАЗНООБРАЗИЕТО на програми е ПРОБЛЕМ?
И каква разлика има, например, между "apt", и един уеб-интерфейс като този на download.com, където можеш да търсиш много по-мощно каквато програма ти трябва?
А да си чувал някога някой ъпдейт на ОС-а при Ундоус да е съсипал МАСОВО компютри, както това стана с автоматичния ъпдейт на Убунту-варианта на Линукс? (на десетки хиляди компютри X е умрял и са останали в текстов shell)

7) Инсталацията на Уиндоус също предлага - както тази на Линукс - да си направиш обикновен потребителски акаунт. Ако го направиш, няма да се логнеш автоматично с администраторския.
Няма ниакаква разлика - въпрос на това да си направиш труда да прочетеш какво ти казват екраните при инсталацията. И на желание.
Възможност има, стига да я използваш. Неизползването й не е оправдание за по-слаби възможности на едната ОС спрямо другата.

А сега за това което аз ХАРЕСВАМ в Линукс:

- инсталацията е графична от самото начало - това е удобство което улеснява крайния потребител, който трябва да може да се оправи с колкото може по-малко знания за да инсталира ОС-а

- изолирането на ядрото от повечето драйвери: ето ТОВА е причината за по-голяма стабилност. Обаче намалява бързината пък ... въобще, баланса между бързина и стабиност е много крехък и динамичен - няма "идеална постоянна величина"

- ОС-на-диск: възможността да буутнеш напълно функционален Linux от CD (нпаример Knoppix) или DVD (например CentOS и Fedora). Дори на "сглобения" ми компютър разознава всички устройства.

За две системи на компютъра: освне че имам CentOS на друг диск, под Уиндоус имам coLinux - виртуален напълно функционален Linux (в моя случай Debian)

цитирай
2. tonitochev - към анонимен админ
16.10.2006 21:28
Нямам твоят опит,нито мога да бъда админ.И не правя сравнение между Линукс и Уиндоус въобще и по-принцип.Просто показвам моето лично мнение по въпроса,както и се опитвам да разсея мнението,че Линукс е много сложна и недостъпна операционна система.А сега точка по точка.
1.Въпрос на навик.От както открих благинката на виртуалните десктопи,съм пристрастен.Преди въобще не знаех,че има такова нещо и екрана се пълнеше с приложения.Голямо ровене падаше,ей богу.Но сега не си ги давам виртуалните десктопи за нищо на света.
2.Честно казано ХП не ми е крашвал,нито съм виждал сини екрани.Но понеже обичам да експериментирам и здраво тормозя и се гавря с компа,естествено че доста бързо се получава затлачване и нужда от "чистене".Докато от един админ се очаква да пази техниката и системата и естествено да спазва всички техники за безопасност.Обаче приятелю,за да се издигнеш до това положение,явно много си чел и много труд си положил.А сам казваш,макар и не направо,че Уин макар и лесен,не е дуракоустойчив.
3.На мен ми се налага да дефрагментирам,особено диска като почне да храчи на умряло.
4И си помитам редовно след премахването на някоя програма.
5.И при мен не се е дънила,обаче на дъртата ми щайга доста затормозително и действат такива програмки.Имаше моменти,дето хич и не съм ползвал .Чист късмет е,че два пъти само съм хващал вируси и се е налагало преинсталиране.
6Всеизвестно е,че инсталиране на програми на Уина е лесно.Толкова е лесно,че тръгват и скапани и пълни с бъгове програми,скапващи системата като добро утро.И влачейки със себе си неизвестни и неподозирани работи.По интересното е с Линукс.Всеки знае,че е ужасно трудно и свързано с писане в конзола и дрън-дрън.Митове и легенди за оправдание на мързела на хората да си махнат капаците на очите и да видят истината.
7.Аиде моля ти се.Има огромна разлика.Нали благодарение на Линукс съм свикнал да ползвам компа с нормален узерски акаунт и като ми трябва да инсталирам нещо судо и хоп готово.А на Уиндоус няма судо и хайде скачай в админския акаунт за щяло и нещяло.Еми естествено на човек му писва и си остава в админския.
Моят дебиан все още няма графичен инсталатор,но хич не е трудна инсталацията.
Колкото скорошният крах на Х сървъра и аз го преживях,но просто ползвам дебиан унстабле-тоест винаги на гребена на риска.Който иска абсолютна гаранция си се кефи с тест.Това е свободата брато,ако искаш можеш и сам да се удавиш -няма проблем.Аиде със здраве
цитирай
3. анонимен - Отдавна не бях чел застъпник на Уин ...
16.10.2006 21:47
Отдавна не бях чел застъпник на Уин да проявява добро чувство и към Линукс... :-)

Един от аргументите в полза на Лин е свързан с инсталирането на програми - конфигуриране, мейк, инсталиране, бавно, но славно и след това стабилно изпълнение, т.е. в Лин програмите се пишат, за да вървят, след като се инсталират, а в Уин е обратното - пишат се, за да се инсталират бързо, след което час по час да крашват... :-)

Т.е. зле написаните програми в Лин изобщо не тръгват, а в Уин е ТОЧНО обратното... :-) Тръгват и после ти разгонват фамилията :-)

Прав е "админът с опит", че "Всичко е въпрос на поддръжка и грижа". С редовни ъпдейти, осъвременяване на антивирусните и анти-спайуер-програмите, редовно почистване на ненужните файлове, постоянно включена защитна стена и т.н. нещата са под контрол и в Уин...До голяма степен това важи и за Лин, непрекъснато обновяване и запълване на дупките в сигурността.:-)

При линукс също така всяка програма с графичен интерфейс може да се старитира в конзола, при което можеш да видиш и грешките в прав текст, докато при Уин това не винаги е така - повечето тръгват само от графичен шорткът...

Важно преимущество е и фактът на ползваната от програмите памет в Лин, или по-точно начинът им на ползване на паметта така, че когато случайно крашне дадена програма, не увисва цялата система, а само тя, докато при Уин една блокирала програма е в състояние да блокира цялата система...И следва бутон "Рисет"...
цитирай
4. shamanhfel - Към аномимен
16.10.2006 21:49
Господин анонимен, аз не мога да се похваля с такъв голям опит като вашият. Пък и не искам да се хваля. Ще си позволя да отговоря на номерата едно по едно :)
1. Не е въпросът в нуждата от виртуални десктопи. Ако тях ги имаше в Уиндоус хората щяха да ги ползват или да не ги ползват, според както предпочитат. Въпросът е в наличието на възможността.
2. Тук си прав. Така е, но това не е извинение. Един опитен потребител на Линукс няма да рестартира целия компютър когато е забила да речем графичната среда или аудио драйверът, а само отговорните процеси. Вярно това не всеки може да го направи, но пък възможността я има.
3. Не знам какво казва вашият опит в това, но моят скромен опит на домашната машина, с която си правя експерименти е, че дефрагментирането (но не с инструментите на Уиндоус, а с външни програми)_ върши страхотна работа. Просто пробвайте три месеца наред датествате най-различни програми, сваляте музика и фимли, местите и триете всичко това, и после става ад. А кото добавим малкото оперативна памет, и много виртуална, не е за приказване и Данте може да се поучи :).
4. Вярно, то не се налага, всичко си работи, но само след споменатите 2-3 месеца активно инсталиране и деинсталиране, регистъра се омазва яко. Да вината е в лошите програмисти, но както сам споменавате, хора сме грешим. Но пробвайте почистването на регистрите, ако уцелите добър инструмент ще забележете учудващо повишаване на бързодействието, особено на по-бавни машини.
5. Тук не мога да се съглася с вас. Всяка антивирусна се дъни понякога. Веднъж имах случай с един компютър, за който използвах 3 (три) антивирусни програми, за да изчистя абсолютно всички вируси. И касперски и панда и AVG , не можеха да открият абсолютно всичко. А и като добавим опасността от домашно написани пакостливи програмки, за майтап с колегите. Честно казано не съм видял антивирусна да се справя с такива. Но спомената от вас може и да може.
6. Тук не мисля, че ставаше дума, за това, че Уиндоус няма тази възможност, а че в Линукс нещата не са така страшни както бяха преди време.
7. Всички акаунти създадени по време на инсталация на Уиндоус ЕксПи Професионал също са администраторски. Пък и ако не се работи с администраторски акаунт се получават някой "странни" събития, като отказа за тръгване на по-стари игри и т.под. Лично аз съм видял повече проблеми от не-администраторските акаунти отколкото ползи. А да не говорим, че липсва възможност за финно настройване на провилегии (е има си там някакви възможности все пак).
Това е всичко, което исках да ви кажа. Ако искате да продължим полемиката, моля заповядайте!
цитирай
5. shamanhfel - Към tonitochev
16.10.2006 21:55
Явно бая време съм писал, защото някой вече е написал, почти същото мнение като моето :).
Странно също така, че моят часовник показва със 7 минути по-малко отколкото показва часа на поста :).
Но това, което всъщност исках да кажа, че че и Windows XP има функция run as. Май в контекстното меню беше. С нея се работи чудесно и не съм има проблеми. И освен това спестява доста изнервени минути чакане.
цитирай
6. nakom - ;-)
16.10.2006 22:04
един приятел казваше - уиндоуса е юзър френдли а линукса - юзър олигофрендли.който не е работил и на двете не знае разликата.линукса верно си е готин но масовата ОС е прозореца и това си е.колкото и да ми неприятно майкрософсткия продукт няма конкуренция.
цитирай
7. tonitochev - към ;-)
16.10.2006 22:46
Еми нема лошо.Нека си е без конкуренция.То последното си е малко спорно-да не забравяме,че бозичката е по-принцип платен продукт,съответно подплатен с огромна рекламна машина.
А линукса е образно казано нещо,дето го намираш да се валя безпризорно на пътя.Ако имаш смелост ще го вдигнеш и ще видиш за какво става дума.А на 98% от хората такава смелост просто липсва.Повечето предпочитат някой мазно мазно да ги убеждава че тяхната система е супер френдли узер и вярват сляпо.А това дето е безплатно даже няма да го погледнат,да не говорим да го опитат как би се представило.Абе с една дума ние хората сме големи овце бе.
цитирай
8. анонимен - от администратор с опит - #2
17.10.2006 01:36
* "цялата система увисва ако крашне една програма в Уиндоус"? Хей, ти пускал ли си XP (или Win 2000 или Win NT), или просто говориш ей така наизуст, щото си чел някакви стари легенди?
Виж, въобще не си заслужава да говорим за пълните боклуци като Windows 3.x, Win 95, Win 98, Win Me ... те са по дизайн такива боклуци, че не могат въобще да бъдат наричани "операционна система". При тях да - зависва целия компютър и още как. Но това са отживели неща. Забележете че докато всички плюеха по Майкрософт - с ПРАВО, че нямат истинска операционна система (със защита на паметта и рингове), Майкрософт просто наистина СЛУШАХА и подобряваха.
Имат таква ОС от 1993-та, но не беше популярна защото искаше доста ресурси и със стабилността си беше интересна само за корпорации. Човека в къщи иска бързина. Тов аи му даваха Майкрософт.


* "преинсталирането": моите домашни компютри не са "преинсталирани" от 2000-та насам. Единяи от тях дори е ъпгрейд от Win NT 4.0 (!!!) на Win 2000 и оттам на Win XP
Не съм имал вируси, макар да рън-вах години наред без firewall

* след поражения от вирус на 10-20 от всичките над 8000 компютъра, винаги сме се справяли да ги пуснем пак същите, без пълно "преинсталиране".
Ако не буутва въобще, просто вкарваш Уиндоус инсталационен CD и правиш "upgrade". НЕ го пускаш да буутне в края на ъпгрейда стандартно, а боотваш в Safe Mode. Сваляш ъпдейт на антивирусната (около 1.5 МB при McAfee), инсталираш го и забърсваш остатъците от вируса.

* най-голямата вирусна "поразия" беше когато през 2004 излезе тотално нова вирусна идея - Nachi, който атакуваше през RPC, а не с мейл-атачмънт или ActiveX. Тогава имахме около 100-на заразени компютъра - от около 7000 (тогава имахме по-=малко компютри все още).
И кво ? Нищо! Гледахме ги как се опитват да заразят неуспешно останалите. Трафика който създаваха беше смешно малък.
Понеже си имахме собствен мениджмънт скрипт, който рънва всеки половин час в бакграунд (потребителя не го вижда), просто в следващия половин час всички вируси на тези компютри бяха избити, а компютрите бяха отново готови за работа БЕЗ никакви пшреинсталации на каквото и да било.

* за "Run as" функцията на XP (аналог на "su" един вид): с нея ИМА проблеми понякога - зависи от това какво правиш. Има една фундаментална разлика между Уиндоус и Линукс, която забравих да посоча и която е в полза на Линукс. "Дърщерните" проицеси в Уиндоус в общия случай са "detcahed", т .е. не рън-ват в контекста на "бащиния" процес. Така че ако стартираш например една инсталационна програма с RunAs - ВзАВИСИМОСТ от тов акак е написана - може да не се получи замислената инсталация щото някой дърщерен процес няма да има права върху определени ресурси.

* за антивирусните програми: хахаха. Не ме карайте да се смея момчета! КОИ са лидерите в антивирунсите програми? McAfee и Symantec. Забравете за всякакви други аматьорщини от типа на Кашперски (руска антивирусна програма? НИКОГА не бих си инсталирал нещо правено от руснаци!), AVG или дори Панда.
Говорим за сериозен подход към това, което искаш да правиш с компютъра си.
Вярно е че дори и McAfee и Symantec може да се издънят, но адски рядко. И обиконвено е заради някакъв хардуерен проблем - виждал съм как McAfee крашва заради скапан хард диск. Но то тогава кой би могъл да се оправи?

* липсват настройки фино настройване на привилегии? хехехе, не ме карайте ПАК да се смея :) Настройването на РАЗРЕШЕНИЯ върху файлове (и върху регистъра!) има многократно по-фини възможности от който и да е Линукс! А настройването на ПРАВА също има безброй фини настройки (стартирай MMC.EXE -- File - Open - browse-вай в WINDOWS\system32 за файлове с разширения *.msc. Зареди SECPOL например. И другите. разгледай до какво ниво на детайл можеш да настройваш. И тогава ще говорим.

* "ако има нещо то ще бъде ползвано". Абсолютно вярно. Но има ли Линукс ВСИЧКО, което има Уиндоус? Даваш ли си сметка например че Уиндоус има ЕДИНЕН интефейс на приложенията, който те НЕ наложиха насила, но благодарение на него всеки човек може да се ориентира в половината от приложение, което стартира за пръв път?
Такова нещо в Линукс няма. Всеки писач на програми си слага опции на менюта където му падне и си ги кръщава както му падне.
Това - унификацията на интефейса - е ОГРОМНО постижение на Уиндоус, защото благодарение на него пприложенията се учат по-бързо от ОБИКНОВЕНИ хора (нека не сравняваме за мен и теб - ние очевидно сме гнеии :-))
Ами я д аговорим за друго: можеш да преместиш една Линукс инсталация на НАПЪЛНО различен хардуер като запаиш ВСИЧКО инсталирано (само да смениш някак свързаните с дравейри и други специфични усторйства програмки)?
Защото във фирмата ни имахме ЕДИН "имидж" за ДВАЙСЕТ платформи. От него инсталирахме нов компютър, който е готово за работа (вкл. се е присъединил към домейна и е инсталирал няколко основни неща) за 5 минути. Мога да споделя как става :-)
Та кое е по-важно - да имаш вируални декстопи, или това за унифицирания интерфейс и за преместването на нов хардуер без преинсталация? :-)

* никакво "омазване" на регистъра няма. Както казах, отговарях за над 8000 PC-та в продължение на 9 години- от Windows NT 3.51 (знаеше ли за него? :-), Win NT 4.0, Win 2000, Win XP. Освен единични случаи - повечето поради проблеми с хард диска - не сме имали ниакви проблеми с регистрите. Не сме ги пипали, не сме ги менажирали. Някои от тези компютри - също като моите в къщи - са ЪПГРЕДЙД от Win NT 4.0 на Win 2000 na Win XP. Никакъв проблем. Несъразмерно е да сравняваме личния опит на един човек на 2-3 компютъра със статистиките, които имам аз /не се опитвам да се изтъкна, просто така си е, трябва да съпоставяме съпоставими неща/

* ресурси: ня няколко места хора тукспоменават за малко памет, слаби машини ... е, пичове, сори, ама аз не съм работил с твърде стар хадруер, от който се опивам да изстискам невъзможното. Но миналата година подарих десктопа си на детето на един приятел - 4.5 години, Dell Dimension L800, 384 MB RAM, 40 GB HD, P3 800 MHz. Работих на него с XP откак XP излезе (ъпгрейд от Win 2000). По-малко това - е просто не е за XP! Тва е. Ако искаш. Макар че сигурно знаете че Майкрософт разработва Windows Light - точно за по-стари машини. Гедайте тогава що народ ще остане на тях :-)

* да, акаунтите а администраторски, но това е за да може ОБИКНОВЕНИЯ човек веднага да си инсталира играта/софтуера, без да трябва да чака. Нарича се "instant satisfaction factor" - човек иска да получи веднага, не да чака. Но както в съобщеснията по време на иснталацията, така и по-нататък човек може да ззабележи че му препоръчват обикновен акаунт. Сега какво - като инсталирам Линукс, да не би да не мога да се лог-на веднага с "root"?

* твърдения от типа че в Линукс програмите се пишели да вървят, след като се инсталират, а в Уиндоус е обратно ... е добър хумор, но нищо сериозно няма в това. Качеството на програните зависи единствено от това кой ги е писал, колко опит има, колко мозък в главата си и има ли някакъв качествен контрол.
Зле написаните програми в Линукс не тръгвали? Я напиши на C един безкраен цикък който "яде" памет, да видим :-)))

* излизането на грешките на рън-ващи програми под Линукс в конзолата е възможност на ПРОГРАМАТА които програмиста е ПРОГРАМИРАЛ (asserts в C например). Абсолютно всяка програма в Ундоус можеш да стартираш от command prompt (shell-a на Уиндоус, който много хора бъркат с "DOS" - няма НИЩО общо освен вида ). Но ако програмиста не е писал така, че да излизат грешки, няма да излизат. Въпрос на професионализъм - без значение операционната система. Сериозните програми правят лог във файл.
цитирай
9. анонимен - от администратор с опит - #3
17.10.2006 01:42
Момчета,

Линукс е безплатен САМО за вас, дето си го рън-вате по къщята :-) Защото вие хвърляте ВАШ труд за да го поддържате който НИКОЙ не ви плаща.

За всички СЕРИОЗНИ употреби, той е само с около 20% по-евтин от Уиндоус.

УАУ, КАК? - ще ивикат всички, след като Линукс струва 0, а Уиндоус - $300 ?

Ами ето как: в една комапния се изчислява т.нар. "TCO - Total Cost of Ownership". Това включва ВСИЧКИ разходи за ЦЯЛОТО време на "живот" на софтуера. Е, като сметнем цената на професионален съпорт (бил той вътрешен или външен), просто се оказва че за 4 години (колкото средно се ползва една главна версия на ОС), Линукс излиза с 20% по-ввтин- заради това че не плащаш нищо за закупуването му (АКО вземеш някоя от НАИСТИНА безплатните му модификации де :-))

Така че по-полека с цената :-)
цитирай
10. tonitochev - към админа с опит
17.10.2006 07:16
Брей че реакция се получи.Пак казвам-не правя реклама на Линукс.Просто споделям моето мнение и харесване на една операционна система от позицията на един новак.Нито имам познанията,нито опита на админ.Четейки горното изложение се убеждавам за пореден път,че за да се използува Уиндоус наистина безопасно и без проблеми трябва да имаш едва ли не висше програмистко образование.Честно,тея термини дето ги споменаваш хич нищо не ми говорят.Как ли ще ги научат тея сложнотии лапетата на 14-15 години,дето сега прохождат в компютърният свят.Те просто си свалят пиратското копие от интернет и инсталират на компа си де каквото са чули.Нека се ограничим в коментарите в използването на операционните системи от обикновените неуки хорица като мен.
Със сигурност,ако имаше кой да ми администрира компа-някой като теб-нямаше да ме интересува сигурност и безопасност,а колко ми струва и красив външен вид.
цитирай
11. анонимен - Мисля, че спорът
17.10.2006 18:49
Линукс - Уиндоус е безпочвен. :-)
цитирай
12. анонимен - от администратор с опит - #4
17.10.2006 20:16
Ей, нищо лично! :-)
Просто се аргументирам.

А тези термини дето ги споменавам са за онези, които ги разбират, и които ще пропчетат тази дискусия. Ако не ги спомена, няма да мога да се афрументирам серизно и логично.

Аз - също като теб, но за Уиндоус - твърдя, че човек не трябва да знае нищо особено за да инсталира и ползва Уиндоус.

Като човек занимавал се и с двете ОС, смятам че са на еднакво ниво за потребители без познания., както за инсталиране така и за ползване.

Това е постижение за Линукс, защото само до преди няколко години не беше така.

Самия аз казах, дор, че Линукс е по-напред от Уиндоус при инсталацията с това, че е графична от самото начало: можеш да ползваш мишка и т.н.

Това, въхру което Линукс трябва да работи, например, е при стартиране, всички онез безброй надписи, които излизат на екрана когато си още в текстовия прозорец.

Това трябва по подразбиране да се махне, защото плаши крайния потребител. Там понякога излизат надписи "FAILED" в червено, на които не трябва да бъде обръщано внимание.

А ако гооврим пък за най-добър от гледна точка за ползване изглед и начин на работа - това безспорно са компютрите Mac. Новата версия на Уиндоус (Vista), обаче, почва да ги настига в това отношение.

Ако имаше Mac OS за PC компютри (то има ама "хакерска"), бих си я инсталирал и ползвал с удоволствие. Фирмата Apple, обаче, се опитва да изкопчва повече пари като продава хардуер който единствен работи с тяхната ОС.
Ама и това няма да трае дълго - Apple видяха, че други подобни фирми (Sun, Silicon Graphics) загинаха. И правилно се преориентираха.
Започнаха с преминаване към процесор Intel.
надявам се в бъдеще да направят ОС-а си да бачка на PC :-)
цитирай
13. nakom - има и то от доста време
17.10.2006 22:02
мак за интелски процове.пропуснал си нещо в администрирането на толкова много машини ;-)
цитирай
14. tonitochev - Към админ
17.10.2006 22:24
Е тука вече съм напълно съгласен с теб.Все едно си ми "взел думите от устата"
Само дето тея надписчета дето текат в началото на мен лично много си ми харесват.И в началото нищо не ми говореха,ама сега получавам и разбирам инфо как протича зареждането на Дебианчето ми.И ме кефи това нещо.Иначе на някои дистрота това е скрито,но може да си го пуснеш да си го гледаш.И аз си го гледам.Кодовата дума е пълна прозрачност-ето това е основната разлика между Уин и Линукс.И докато при бозичката конфиг файловете са законспирирани,то при Линукс са си прости текстови файлове.
Простосмъртните узери трудно ще барат в регистрите на Уиндоуз.Може,ама няма инфо достъпно кое как трябва да се пипа.А и са толкова много опции,че само като погледна и бързам да затварям .Джунгла непристъпна.
При Линукс е като че ли по-просто.
цитирай
15. delafer - Значи много обичам такива супер ...
17.10.2006 23:07
Значи много обичам такива супер професионалисти и тяхните изключително убедителни аргументи...
Еми в крайна сметка с това си изкарват парите - няма да си режат клона,я...
Спор просто няма, или е излишен - уиндоуз с/у линукс. Просто говорим за две различни "философии" при експлоатирането на домашните компютри - нали, администратора с опит, това е точния превод на думата PC.
Аз съм стара пушка и си спомням времената, когато PC с 8086 и 20MB хард, закупено по заобиколен начин отвън, щото легално не можеше, предизвика фурор в нашата лаборатория във ВМЕИ-то...
Просто двете ОС имат зона на припокриване от потребителска гледна точка и нищо друго общо.
От там нататък е ръпрос на личен избор...
Аз не играя игри, и затова от доста време нямам на компа си уин, и мога откровено да кажа, че не съм се и сетил за него.
цитирай
16. анонимен - от администратор с опит - #4
18.10.2006 00:50
/ в един постинг отговарям на няколко различни човека, така че нека никой не възприема отоговрите ми като реплика само до него :-)) /

* за надписите: на теб може да ти харесват, но по ПОДРАЗБИРАНЕ трябва да ги няма. Ако не съвсем първия път когато стартира Линукса след инсталиране, то на следващия да ги няма. И АВТОМАТИЧНО да са махнати.
Който иска и разбира - да си ги гледа. Но на крайни потребители такива работи не е хубаво да се показват.
Защото не разбират и се чудят, и тълкуват нещата както ги разбират. А това генерира много обаждания до центъра за поддръжка (говоря в една компания, предимно). Което от своя страна е по-голям разход (за заплати за повече хора за поддръжката).
Та виждаш ли как се движи мисълта на една ФИРМА? Винаги се опитва да намали разходите. Това е една от най-главните цели на всеки бизнес. По-главна от нея е само тази да увеличи приходите :-)

* "пълна прозрачност": кой те излъга, че нещо било скрито в Уиндоус? Просто не си се интересувал и не го знаеш. Всякакви съобщения за грешка, както и други - просто коннстатиращи дадено явление в ОС-а - може да види ВСЕКИ, дори да не е администратор - в Evet Log-a.
Start -- All Porgrams -- Administrative Tools -- Event Viewer.
Да не говорим колко още клогове - във вид на *.log файлове има в \windows.
Въпроса е въпросния елемент да е програмиран да пише в лог-а (EventLog или файл).

* регистрите на Уиндоус и "простосмъртните" потребители: ами то по дефиниция "простосмъртните" нямат никаква работа в регистрите. Регистрите са начин за организация на настройките на ОС-а и програмите. Ако нещата са изпрограмирани добре, никакво пипане там не е необходимо. На теб за какво ти е трябвало, или просто ти е било интересно?
Както вече поясних, никога не сме имали нужда да "чистим" регистрирте. Виж, ако обаче рън-ваш Уиндоус на слаб компютър, тогава може да ти потрябва, защото регистъра се зарежда в RAM-a. И колкото е по-малък - по-добре.
Ама нали казахме че говорим за рън-ване на Уиндоус на нормален компютър? Забравете всякакви сравнения за слаби компютри (за Win XP SP2, по-слаби от 384 MB RAM, 800 Mhz просто няма какво да говорим)
А описание на регистрирте има АДСКИ подробно - и винаги е имало - на сайтовете на Майкрософт.
Можеш да почнеш така: на Google потърси за "windows registry" и избери първия резултат :-))
Лесно е нали?

* "Mac OS за PC компютри": пич, вероятно не си ме разбрал - аз самия казвам че има Mac OS за INTEL.
Но това НЕ Е стандартно PC :-) Схващаш ли? Това е Apple-вариант на PC. Ако вземеш един Mac OS и се опиташ да го инсталираш на едно най-обикновено, масово PC, па дори и МАРКОВО - като Dell например - смяташ ли че ще стигнеш по-далече от буут-ването от CD/DVD-то? :-)

* "PC" идва от "Personal Computer". Но съвсем не означава "домашен" такъв. Под това днес се разбира всеки компютър с "IBM-x86" архитектура, който не е специално проектиран като хардуер да бъде сървър или нещо по-голямо от такъв /тва е моя дефиниция, разбира се че не е пълна, но е достатъчна/.
Така че PC е както компютъра ти в къщи, така и моята работна станция в работата.
Пич, аз съм ОЩЕ ПО-СТАРА пушка от теб, защото първия компютър, на който съм работил е Apple 2c :-) Процесора е SY6502 - знаех асемблера и ROM-а му почти наизуст, по адреси :-))
А първото PC което съм пипал е "IBM PC jr" - процесор 8088 (предшественика на 8086), със ...256 KB (повтарям - КИЛОБАЙТА!!! :-))) RAM

* като цяло:
-Линукс извървя голям път в посока леснота на използване от обикновен човек
- Майкрософт извървя голям път в посока надеждност.
- Днес от потребителска гледна точка няма кой знае какви големи разлики в усещането за работа с едното или другото.
- вирусите за Линукс са по-малко най-вече заради това че се използва многократно по-малко като десктоп отколкото Уиндоус (мога да ви дам статистиките на няколко уебсайта - по подразбиране логовете на уеб сървърите записват и ОС-а на посетителя на сайта)
Ако аз съм хакер и искам да "прехвана" кредитната карта на някой, докато я въвежда в компютъра си, колко по-голям е шанса ако напиша троянски кон за Уиндоус в сравнение с този за Линукс? НЕИЗМЕРИМО по-голям.
цитирай
17. tonitochev - Към админ
18.10.2006 07:14
Еми общо взето поне се съгласи,че за обикновеният узер би трябвало да няма голяма разлика в използването на Уин и Линукс.Това за мен е огромен напредък.
Забравяш все пак една огромна разлика между двете ОС.Идеологиите им са съвсем различни.И е въпрос на избор разбира се какво ще ползваш.И освен това (за домашна употреба) има значение дали операционката ти струва 300$ или нищо.Разбира се сега всеки прави сравнение м/у Линукс и Уин от гледна точка на две безплатни ОС.Което изкривява безкрайно много нещата.
За професионални цели-графика или нещо от сорта-Уин има безспорно преимущество.Но това се дължи на факта,че самите програми са написани за Уин и няма аналог за тях за Линукс.
Колкото до Хакерите-да ,Уиндоулски жертви има достатъчно и са лесни,докато машините с Линукс са малко и изискват неимоверно много повече усилия.Но ако това ,което има трябва е все пак на Линукс машина-кво правят?Духат супата.
цитирай
18. killu -
18.10.2006 16:15
Абе що спорите не мога да разбера, я вижте колко сървъра в света работят на линукс и колко на уиндоус. Ще ми говорите за професионален съппорт и този професионален съпорт сигурно липсва при Бозата така ли? Не липсва ама никой не го споменава. Да не говорим, че една версия на бозата се пуска за три до пет години и после излизат хиляди кръпки и кръпчици.
Айде моля ви се няма смисъл да спорите който иска да си ръга компа с бози аз не съм от тия дето ще се набутам с висти-шмисти, дето даже не им знам и файловата система каква е, пък да не говорим че идват с изисквания за суперкомпютри. Пък да не говорим, че купиш ли си виста скоро чакай и първата кръпка - сигурно и тя вече ще е платена. Ама тука нали не плащаме не ревем. Но нищо ще вземем да плащаме и тогава ще видим ....
цитирай
19. tonitochev - към killu
18.10.2006 18:39
А така,ти си от наште.То админа си спори,чеше си езика или нещо подобно.Лошо няма.
В интерес на истината използвам и УинХП успоредно с Дебиана,но няма начин.Имам синче,дето си иска игрите и мърдане няма.
Колкото до Виста,нека си я чакат и да и се кефят колкото си искат.Аз чакам КДЕ4.Надявам се да има доста новости.Иначе и сега света на Линукс е по-напред във визуалните красотийки.Визирам xgl.Виста да му диша прахта,особено с факта,че има огромна разлика в системните изисквания.
цитирай
20. killu -
19.10.2006 09:45
Аз имам две дъщери и едната обича да играе на компа. Заради нея държа ХР но я ориентирам повече към линукса. Трябва да е в крак с модата детето. Даже сега играем двамата bzflag...
цитирай
21. delafer - към killu
19.10.2006 21:28
Явно аз съм най-големия турчин... Когато изхвърлих бозата от компа в къщи, имаше големи протести /и аз съм с 2 дъщери/. Но постепенно свикнаха и беше много щастлив ден за мен, когато голямата ми зая ви веднъж "тати, то линукса било много хубаво нещо". Всяка си има акаунт, там си разхвърлят на воля - почти като в тяхната си стая. Аз само от време на време разчиствам :)
цитирай
22. анонимен - мхм
08.02.2007 01:03
Не знам защо , но повечето хора имат отрицателно мнение за Линукса аз лично като го открих НЕ ми се работеше с Уин повече!!!Веднага се поинтересувах намерих си инфо и започнах активно да го изплзвам.Сега относно двете системи трябва да се направи една МНОГО ясна граница между типовете потребители.Първият вид "хомо-усерус" обикновенно някой олигофрен (не че и аз не съм бил там де :-))знае как да пусне компютъра, да си изтегли музика ,да пусне някоя игра ,да изтегли филм и да седи броени часове пред монитора правейки това!Така вторият тип УСЕРи тва са "адмо-еректус".Това са програмистите, разработчиците и всички хора ,който се опитват да направят достъпно всяко едно действие в ОС за първия вид.
Така Вие сами имате право да изберете в коя от групите сте и да използвате софтуер според възможностите и нуждите си!
Друг факт ,който би трябвало да се спомене!Може ли някой да ми каже че в Б-я е по-голям процента на легалния софтуер от този на нелегалния?
Откакто се сдобих с интернет прочетох ужасно много информация за уина пробвах много неща и открих ,че далеч по-добре е за ОС да бъде ъпдейтвана и да не бъде модифицирана от първия вид ,защото резулататите са ужасни!Личното ми мнение е ,че трябва да се изплозва софтуер за нуждите на потребителя!
А колкото до "Липсата на софтуер за Линукс" ==ПЪЛНА заблуда!Досега не съм попадал на софтуер ,който да ми трябва и да няма релийз за линукс или да няма друго приложение!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tonitochev
Категория: Технологии
Прочетен: 199017
Постинги: 63
Коментари: 138
Гласове: 169
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930