Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2008 21:06 - Експеримент с Линукс и компютърен инвалид
Автор: tonitochev Категория: Технологии   
Прочетен: 2662 Коментари: 2 Гласове:
0



Отдавна не бях се вясвал тук, в тази блогосфера. Какво да се прави - списанието иска писане, сайта ми и той. Но ето, че се случи нещо, което май може да се опише само тука, засега.
Историята почва с това, че наскоро един познат си купи чисто нов компютър на промоция. Atlon 4000+ двуядрен с 17 инчов TFT монитор. Добре де, какво от това, ще кажете вие....
Еми съвсем обикновена случка...
Само че, въпросният ми познат и самият той си няма идея, за какво му е тая кутия, дето си я е купил...
Чувал, че има такова животно - компютър - и барабар Петко с мъжете, и той да си купи.
Посъбрал парици с идеята да си прави парно за апартамента, ама в един момент излиза, че не стигат. И за да не ги изхарчи нахалост ( като например да си погаси дълговете към някои банки ), хоп - компютърче.
То да беше схватливо и поне средно интелигентно момчето, добре. Ама ситуацията хич не е такава. Този може да се охарактеризира като природно неинтелигентет, та направо тъп.
Но защо ви занимавам с този индивид?
Еми реших в пристъп на добра воля да му инсталирам ОС на щайгата, и то безплатно. Даже си имам копие на Windows XP SP2 в къщи. Обаче...
Изпуска ли се такава възможност да се проверят някои неща....
Не, в никакъв случай.
Ето защо, хванах едно CD с Mepis 7 и реших да извърша едно богоугодно дело.
Кво да ви кажа, дистрото се справи чудесно с девственият хард и се инсталира бързо и качествено. Поради липса на интернет на другия ден от вкъщи записах драйвера на Nvidia, kde-i18n-bg и компилираният от мен SMplayer и нещата заспаха.
Има с какво да гледа филми, да слуша музика. То без интернет няма какво друго да прави. А, и игрички има - тъкмо за него са.
Проблемите не закъсняха - въпреки, че му обяснявах многократно, човека доста трудно разбра, как да си стартира нужните програми.
На следващият ден се оказа, че сега пък не знае как да ги спира, въпреки че, бутончето с х ще му избоде очите. Наложи се да спирам и да им затварям прозорците на близо 100 отворени приложения. Поне 50 smplayer и каквото беше се сетил.
Е, това накрая го разбра. Ама оня ден пък трябваше да му показвам как да си копира файлове от DVD на харда, както и на самият диск. Абе, шантава работа. Тея неща ги учат децата в 5 клас.
Интересното ще стане, когато си прекара интернет. Майка ми жална , когато ще трябва да му обяснявам как се бачка с браузера, торентите и т.н.
Айде, чао засега, скоро може би ще има още инфо по повод на този експеримент.


Тагове:   Линукс,   експеримент,


Гласувай:
0



1. danaildr - Добро попадение
10.02.2008 12:44
Добро попадение :). Но пак си минал тънко (и тънко ще минеш когато си пусне нета) Ами ако му бе кавил Уиндоус? Като почне да отваря ония ми ти порно сайтове. Като се напълни с буби РС-то. Ро ще има да обясняваш "Що е то антивирусна , и има ли то почва у нас?". Ами когато се научи как се качват програми? Ужас. То няма да са програми и програмки. Тоз му казал че с тая програма ще разбива пароли. Той си я качил ама не знае как се работи :) Ходи и му обяснявай. Друг пък му казал че ако няма Неро не може да записва. Е да ама някой не споменал че това се купува и т.н.
Стискам палци от нетдоставчика да не му изтърсят само че с тоя Мепис няма да му тръгне нета. :)Успех ти пожелавам в това благородно начинание.
цитирай
2. tonitochev - прав си...
10.02.2008 22:34
за някои неща. Но все пак , въпреки че съм в малък град и доставчиците на интернет са двама, в моята мрежа доставчика разбира и ползва Линукс, така че няма да му откажат. Само че момчето е толкова далече от тея машини, наречени компютри, че си нямаш на идея. Едва ли ще му дойде да се прави на хакер или некви такива глупости. Просто така ще се омота, като тръгне да търси музики и филми, че...
В случая е без значение ОС, но поне с Линукс няма да се превърне компютъра му в поредният зомби или развъдник на вируси и прочие...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tonitochev
Категория: Технологии
Прочетен: 198971
Постинги: 63
Коментари: 138
Гласове: 169
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930