Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2007 12:08 - Пътешествие в страната на КДЕ
Автор: tonitochev Категория: Технологии   
Прочетен: 3668 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.09.2007 12:55


Въпреки огромният брой на различни дистрибуции на основата на GNU/Linux система , визуално и като усещане, Linux може да се раздели основно на три вида, взимайки в предвид каква десктоп среда се използва. Казвам три, но това е съвсем условно, тъй като и десктоп мениджерите са доста голямо количество. Но все пак основните играчи са KDE, Gnome и останалите.

Сега обаче ще ви позанимая с KDE, наименованието на което в оригинален вид е K Desktop Environment . Тази десктоп среда има многобройни фенове и също толкова противници. Последните изтъкват като недостатък долемият обем на проекта, евентуално и по-големият апетит за системни ресурси в сравнение с другият голям играч Gnome. Също така се изтъква , че визията на KDE твърде много се доближавала до тази на Уиндоус, както и че, системата е тромавичка на по-старички и немощни машини. Не им харесва и използването на Qt библиотеките, които се ползват със малко странен лиценз.

За някои голям недостатък се приема възможността за множество настройки на всички компоненти на средата. Наистина, може да се настройва всичко, да се добавят лесно теми и стилове, икони. Видът на десктопа по начало е малко семпличък, но в последствие можете да добавите няколко панела, да ги поставите където си искате, да ги скриете или да ги направите прозрачни и т.н. Благодарение на тези "" недостатъци "" вашият работен плот може да изглежда по всякакъв неповторим начин.

Може да ползвате до 20 виртуални десктопа, като за всеки един е възможно да зададете да се изобразява различен тапет. Ако нямате подходящ такъв, няма проблем. Има директна препратка към сайта на KDE с хиляди тапети, можете да си изберете. Така че не виждам смисъл в твърденията, че KDE прилича на Уиндоус. Можете да го направите да прилича на каквото се сетите.

Ако разполагате с мощен компютър, може спокойно да включите опциите за прозрачност и тогава наистина ще получите страхотно красива и удобна работна среда. Или още по-добре си инсталирайте compiz и гледайте с насмешка приятелите си, ползващи Vista.

Но както знаете, КДЕ не е само визия, а и включва в себе си набор от интегрирани приложения за всякакви нужди. Общо взето, инсталирайки всички пакети на средата, ще имате всичко необходимо за работа. Офис пакет, приложения за администриране на системата, интернет програми за всичко, мултимедиен пакет, графични и още много други програми. Ако някои от тях не ви харесват и искате да ползвате програми за Gnome, няма никакъв проблем.

Ето списък със компонентите на KDE:


aRts Аналогов синтезатор в реално време и звуков демон KDE-Libs Различни библиотеки необходими за работата на KDE KDE-Base Основните компоненти (мениджъра на прозорци, работно поле, панел, файлов браузер) KDE-Network Множество мрежови програми KDE-Pim Лични програми, Адресник, Органайзер, Е-мейл клиент KDE-Graphics Програми за работа с графични изображения KDE-Multimedia Мултимедиа, всичко нужно за да се забавляваме KDE-Utilities Полезни програмки (калкулатор, текстови редактори, бележник) KDE-Edu Програми предназначени за учебни цели KDE-Games Колекция от забавни игри (Убий Бил, Мини) KDE-Toys Играчки, разни приложения които радват окото KDE-Addons Допълнение към пакета приложни програми KDE-Artwork Икони, стилове, тапети или всички красоти в KDE KDE-Admin Инструменти за Системно Администриране KDE-SDK Скриптове и инструменти за улеснена разработка на KDE приложения KOffice Вграден Офис пакет програми KDevelop Работна среда за програмни разработки интегрирана със C/C++ Quanta

Инструмент за разработка на Web приложения


Не е възможно в една статия да се опише всичко, свързано с KDE и неговите компоненти. Също така не е възможно да се опознае от раз. Но не виждам тук недостатък. KDE винаги може приятно да ви изненада, откривайки някое чудесно и неподозирано свойство, така че го изследвайте смело. Разбира се, следващите статии , посветени на отделните елементи на средата , надявам се ще ви осветлят достатъчно.


Основни технологии, използвани в KDE 3.X.X


aRts – сървър за управление на звука. позволява KDE приложенията да пускат паралелно аудио и видео данни на работната площ или през мрежата. В aRts са включени филтри, миксери и модулен аналогов синтезатор. Архитектурата на aRtsa позволява всяко едно KDE приложение да има достъп до мултимедиините ресурси на компютъра. DCOP – това е системата, осигуряваща съвместна работа и комуникация между програмите и процесите, без да изисква намеса на потребителя. Например, чрез скрипт може да се отвори текстов файл, да се запише нещо в него и после да се запишат промените във файл с друго . Цялата работна среда се контролира чрез DCOP.

KconfigXT - използва XML за настройките на средата.

KDElibs – основните библиотеки на KDE

KHTML - HTML 4.0 съвместим рендеринг енджин. Поддържа следните стандарти и интернет технологии – JavaScript, Java, HTML 4.0, CSS-1 and -2 (Cascading Style Sheets), SSL (Secure Socket Layer for secure communications) и Netscape Communicator plug-ins (за показване на Flash, RealAudio, RealVideo и други подобни технологии).

KIO - Дава възможност за достъп до файлове без значение къде се намират. Поддръжа се преглед, изтегляне и публикуване на файлове в локалната файлова система, през NFS, през SMB, HTTP, FTP. Всяко едно такова действие е напълно прозрачно за KDE приложението.

Kiosk - позволява да ограничаваме конкретни действия на потребителя. Например можем да забраним достъпа до shell командите, отварянето на properties панел или промени по иконите сложени на desktop-а.

Kparts - Kparts технологията позволява вграждането на различни приложения едно в друго. Един пример за използването на Kparts е konqueror, който всъщност е събирателна програма за KHTML Kpart, различните Kparts за преглед на документи и за преглед на файлове.

Kwin – мениджера на прозорци

XMLGUI – дефинира елементите на менюто и тулбара чрез XML файлове.


KDE-Base – сърцето на KDE


Обзора на десктоп средата ще започна с основният пакет на KDE – kde-base. Общо взето в него се съдържат няколко програми, които осигуряват функционалността на средата и създават облика на KDE. Това са:

kdm, kwin, konqueror, konsole, kicker, kaudio, kdehelp, kthememgr, kcheckpass, kikbg,kscreensaver, kcontrol, kfind, kfontmanager, kappfinder


kdm

Kdm предоставя възможност за вход в системата чрез графичен интерфейс. Визуализира полета за въвеждане на името на потребителя и неговата парола. Обикновено в популярните дистрибуции е настроен да не допуска влизане като root, но дава възможност за избор на десктоп среда (при наличие на няколко), както и влизане в системата в конзолен режим. От контролният панел на KDE може да се извършат настройки относно кои потребители могат да се включват, така и за теми и изображения.


Kicker

Kicker осигурява панелът на десктопа ,където се разполагат бутоните за менюто, домашната директория и разните аплети, както и бутоните за бърз старт на програми и часовник.

image

image

Освен един панел, може да се ползват още няколко. Като за всеки може да се зададе къде точно да се разположи, каква големина да има, дали да е прозрачен, или да изобразява нещо. Всичко това се настройва от Контролен център -> Работен плот - >Панели

image

От посоченото меню се избира кой панел ще се настройва. В случая това е горният панел, който всъщност е главният. При първо зареждане на KDE този, който се намира отдолу (виж горните изображения). За да си създадете нови панели, е достатъчно да кликнете с десният бутон на мишката на празно място в панела и от менюто да изберете Добавяне на нов панел и избирате от няколко възможностти. А като посочите новият панел с мишката и задържите левият бутон натиснат, може да го премествате горе, долу или в лявата или дясната страна на десктопа. Следва настройка на дължина, големина, прозрачност и т.н. За пример вижте долният панел, който е създаден допълнително и го ползвам да съхранява иконките за бързо стартиране на програми, аплета за избор на виртуалните десктопи и бързо отваряне на документи.

Аплетите, които са налични са много и разнообразни:

Binary Clock - часовник

Bookmarks Menu - отметки

Character Selector

Clock – пак часовник

Color Picker

Desktop Preview & Pager – аплет за избор на виртуален десктоп

Dictionary

Eyes

Fifteen Pieces

Find - търсене

Kmenu – Главното меню

Keyboard Status Applet – показва използваната клавиатурна подредба

Klipper – инструмент за управление на операциите по копиране и поставяне

Konqueror – профили на браузера

Lock/Logout Buttons

Math Expression Evaluator

Media Control

Moon Phase – фази на Луната

Network Folders - мрежови директории

News Ticker

Non-KDE Application Launcher – добавя не-КДЕ програми в менюто

Print System - принтиране

Public File Server – достъп до публичен файлов сървър

Quick File Browser

Quick Launcher

Recent Documents – последно отваряни документи

Run Command - стартиране на команди

Runaway Process Catcher

Settings - настройки

Show Desktop – показване на десктопа

Sound Mixer – звуков миксер

Storage Media – устройства (хард дискове и оптични устройства)

System Guard – показва процесите

System Menu – системно меню

System Monitor – показва параметри на процесора и на RAM

Taskbar – панел за задачи

Terminal Sessions - терминални сесии

Trash - кошче

Weather Report – справка за времето

Window List Menu - списък на всички отворени прозорци

Wireless Network Information

World Wide Watch

aRtsControl

Нужните ви аплети се добавят отново чрез кликане с десен бутон на мишката върху празно място на панела и избор от менюто Добавяне на аплет. Ще се визуализира прозорец за избор, където може да посочите желаният аплет. По същият начин се добавят и програми към панела, като ще избиране от наличните в главното меню.



kwin

Kwin е десктоп мениджерът на KDE. Дава възможност програмите да стартират в прозорци, които могат да се оразмеряват, преместват и т.н. Рамките на прозорците могат да се настройват да изглеждат по най-различни начини чрез избор на теми от Контролният център. Освен това може да се задават настройки за поведение на мишката при натискане на някой от нейните бутони. Например, може да дефинирате меню за стартиране на най-използваните ви програми при натискане на средният бутон, или да редактирате менюто с опции на десният бутон.

image

Kcontrol

Kcontrol e центализираният инструмент за настройки на KDE. Обхваща администрирането на системата, украшенията на работният плот, избор на теми и икони, избор на шрифтове и кодировка, локализация и т.н.Ето от тук ще можете да настройвате всичко, което пожелаете:

image


konqueror

Konqueror е вграденият в системата файлов браузер. Като такъв е създаден с много възможностти и удобства. Да започна с това, че има огромен избор от настройки. Но не е нужно веднага да се заровите в тях, защото настройките по подразбиране са напълно достатъчни и удобни. Все пак, си заслужава да промените някои от тях. Например, ако сте фен на двупанелният изглед в стил mc , или искате да премахнете някои ленти с инструменти.

Освен това по време на работа може да се отварят вътре в браузера нови tab , или да разделите прозореца на няколко подпрозореца, в които да отворите различни дестинации.

image

Друга функция на konqueror е web браузването. Може да отваряте всякакви интернет страници и да сърфирате навсякъде. При инсталиран плугин ще отваряте директно pdf файлове, същото се отнася и за flash.

Konqueror е и ftp клиент. Достатъчно е да се напише в полето за дестинация ftp адреса и вече сте свързани.

Поддържа предварителен преглед (миниатюра) на графичните файлове, както и може да се използва за преглед на всякакви графични формати.

kdehelp

Kdehelp е помощният център. Тук може да погледнете при нужда от информация кое за какво е и как се използва.


kappfinder

Kappfinder ще ви помогне да добавите в главното меню програма, която не е към KDE.


kmenuedit

Kmenuedit ще ви позволи да редактирате главното меню. Можете да махнете от него ненужни програми (не ги деинсталирате) или да добавите инсталирана програма, която не се е появила в менюто. Това става, като изберете нов елемент , задавате име и посочвате дестинацията на изпълнимият файл (обикновено в /usr/bin или ако е компилирана в /usr/local/bin ), както и с каква иконка да се визуализира.


konsole

Konsole е виртуален терминал, който може да отворите и да въвеждате команди.

 

image 

 

kaudio – звуковият сървър на KDE

kthememgr – управление на темите

kcheckpass – въвеждане на парола

kikbg – превключвател на клавиатурната подредба

kscreensaver – управлява screensaver

kfind – приложение за търсене на файлове

kfontmanager – система за управление на шрифтовете

  следва продължение. (Като стане готова статията ще я намерите на сайта ми или в pdf формат във вестника брой 4, който ще излезе на 1 октомври)

 

 


 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tonitochev
Категория: Технологии
Прочетен: 199023
Постинги: 63
Коментари: 138
Гласове: 169
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930