Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2007 21:39 - Моите ''работни коне''
Автор: tonitochev Категория: Технологии   
Прочетен: 2778 Коментари: 0 Гласове:
0



В тази статия ще ви представя моята ""Linux"" машина и кои програми ползвам всекидневно.Това би било интересно на новаците, които тепърва навлизат в света на GNU/Linux и не могат да се ориентират какво биха могли да ползват в морето от непознати наименования на програмно осигуряване.Разбира се, всички съвременни дистрибуции са снабдени с огромно количество софтуер, удобно класифициран в менюто по категории.Което в голяма степен би помогнало човек да се ориентира и след известен брой изпробвания на софтуера вече да е наясно какво би му свършило работа.Но все пак има някои проекти, които по една или друга причина все още не са включени по подразбиране в дистрибуциите и тогава е хубаво да има от къде да се получи информация от първа ръка.

Първо ще трябва да уточня,че ползвам Debian и съм пристрастен към тази дистрибуция.Това не значи, че не уважавам другите дистрота,нито че те са по-малко добри от Debian.Просто с него ми е най-удобно и се чувствам като у дома си.Въпреки ""славата "" си на трудна дистрибуция, спокойно мога да кажа, че е неприлично удобно и приятелски настроено към потребителя дистро.Само е необходимо поне да знаеш какви програми ти трябват и след това и бебе ще се оправи.

Машината, която ползвам е един допотопен Duron 800 Mh, на който съм закачил два хард диска, записвачка,видеокарта Nvidia 440 със 64 Mb памет и съм оборудвал с 441 Mb RAM.Цялата тази стара техника си работи безпроблемно,макар и малко бавно, под управлението основно на любимото ми дистро.За някои нужди (основно геймърски) съм заделил и пространство за един Уиндоус XP. Какво да се прави, поне в тая област прозорците нямат конкуренция.

И така, да ви представя ""конюшнята"".


На първо място да започнем с десктоп мениджера – КДЕ.Мнозина ще кажат, че това е най-тежката и изискваща най-много ресурси среда.Да, така е, но за мен е и най-удобна,красива и функционална среда.На всичко отгоре си работи прекрасно и не се усеща забавяне.Все пак за 40 лева се намира RAM 264 Mb и цената не е голяма, в предвид резултата.Получавате бърза работна среда, удобни панели , красиви теми, възможност за всякакви настройки (а някои го отчитат за недостатък, горките),куп интегрирани програми и още доста ""благинки"". Някои критикуват КДЕ, че приличал на вид на Уиндоус, но това въобще не е така.Ако това беше истина, въобще нямаше и да го погледна.Но всичко е въпрос на лични вкусове и предпочитания.Ето тук съм направил сравнение между КДЕ и Уиндоус като външен вид:

http://mylinuxtoni.hit.bg/statii/winlinsr.html


От програмите, които ползвам, ще започна с файловият мениджер. Това е Konqueror, който се явява и фронтменът на КДЕ. Малко тежичък, но с много функции и абсолютно удобен. Може да се ползва и като уеб браузер, и като FTP клиент.Прозорецът му може да се раздели на много подпрозорци или табове,видът му може да се променя както се сетите и както на вас ви е удобно.

Като основен уеб браузер естествено ползвам Iceweasel .Това си е Firefox по дебиански. Добре известен и обичан браузер, въпреки критиките, че вече е доста тежък и харчи ресурси.Еми как няма да харчи, като съм го натоварил с десетина абсолютно нужни ми плъгини.StumbleUpon, GooglePreview, Gmail Space, Gmail Notifier, FlashGot и още няколко по-маловажни. Имам и Opera, но отдавна не е пускана, въпреки, че върви наистина по бързо.

За мигновенни съобщения съм привърженик на Sim. Понеже в Debian test тази програма я няма в репозиториите, тегля си пакет от версия unstable (sim и sim-data) , които после се инсталират без никакви проблеми.Чувал съм какви ли не лоши неща са тази програмка, но личните ми впечатления са отлични.За мен Gaim (или както там се казва по ново му) и другите подобни, просто нямат шанс да се класират при мен.

За другите интернет дейности, като теглене на файлове, си ползвам щатните за КДЕ Ktorrent и Kget.Вършат си перфектно работата и досега не са ме предали.


Така, стигаме до мултимедията.За слушане на музика, разбира се, ползвам най-доброто – Amarok.Иконката с вълчето постоянно си седи в трея и музиката си се лее.Никакъв проблем с подреждане на песните в плейлисти, или избиране по произволен начин.От време на време мястото, което е посочено, се сканира. И ако сте добавили нови песни веднага биват добавяни в базата с данни.Освен с перфектен звук, Amarok може да ви зарадва и с още куп ""благинки"".Сваляне на обложки и инфо за албумите, рейтинг и разни други неща. Които даже и не съм разглеждал, понеже не ме вълнуват. Но биха били интересни и необходими на по-сериозни в музикално отношение хора от мен. За тази програма също не се изисква особено усилие за инсталация, понеже си е щатна за КДЕ и е отлично интегрирана в него.

Малко по особено е положението с видеоплеерите. Щатните за графичната среда Kaffeine , Noatun , Codeine , Gxine , KMPlayer някак си не ми легнаха на сърцето. Затова пък попаднах на истинска находка – SMPlayer. Въпросният плеер е сравнително нов проект и е наличен само като сорс код на сайта на програмката. Явява се ""кожа"" на Mplayer, като по много удачен начин впряга мощта на MPLayer и лесно и удобно я управлява. Като екстра може да се посочи запомняне на мястото, където сте спрели филма и затворили програмата. При следващо стартиране на видеофайла филма си продължава от там, където е бил спрян. Субтитрите се задават лесно, както и кодировката. Ако са в директория с видеофайла и същото име си ги отваря автоматично. В Debian първо инсталирам MPLayer чрез Synaptic, след което компилирам сорс кода на SMPlauer. Понеже е създаван да се ползва в КДЕ компилацията преминава гладко и не се търси нищо допълнително, освен някои КДЕ .dev пакети. Но те се доставят лесно отново чрез Synaptic. След като всичко е готово, инсталирам чрез Checkinstall, при което получавам .deb пакет.


Преминавам в раздела Офис. OpenOffise се инсталира лесно и върши прекрасна работа.Всички са чували за този офис продукт и няма смисъл да се разпростирам върху възможностите му. За домашни нужди е перфектен, а за професионални – не знам. Пиша доста текстове и не му намирам кусури.

За нещо набързо работа върши и Kwrite, както и за редакция на някои конфигурационен файл в графична среда. В конзола любим ми е nano, който се инсталира по подразбиране с базовата инсталация на Debian.

КДЕ предлага някои глезотийки, като например лепящи се бележки – Knotes. Удобно приложенийце, но в последно време ползвам TomBoy.

Към тази секция поставям и Adobe Reader. КДЕ предоставя инструменти с подобна функционалност, но те не могат да се мерят с акробата все още. Програмата е налична в non-free репозиториите.


Графиката е достойно представена от няколко много функционални прилижения.Gimp ми е безспорен фаворит при работа и манипулиране на графични файлове. След като свикнете с няколкото прозорци, които се визуализират при стартирането му, ще можете спокойно да си вършите работата и да постигнете впечатляващи резултати. Поне за подготвяне на уеб сайт може да се използва перфектно.

За разглеждане на графични файлове много добре се представя Gwenview. Ще го представя в отделна статия, понеже е доста интересна програма, заслужаваща подобно внимание. Мога само да ви я препоръчам горещо.

За снимки на екрана ползвам щатното за КДЕ приложение Ksnapshot. ""Снимачката"" се задейства със кликане с левият бутон на мишката върху иконката на програмата. След това задавате име и разширение на файла и къде да се съхрани. Дори предлага наименование и номерация.

А пък  вестниkът ми се подготвя с професионалната издателска програма Scribus. Основната разлика спрямо офис пакетите е, че тук се набляга на подредба на блокове, всеки от които може да бъде текст, картинка , таблица .Може да се наслагват, завъртат и още други манипулации. Проекта е още млад, но се развива с бързи темпове.


В раздел Разработка в моето меню ще намерите програмата за изработване на уеб сайтове NVU. В нея освен да пишете на ръка кода на страницата, можете да използвате и режим на директно поставяне на картинки, текст, таблици и други елементи. Което позволява и на непознаващи езика html да си направят простичък и семпъл сайт.


Остана раздела Система, където се намират програмите ми за администриране на Debian. Тук са щатните програмки за управление на потребителите, редактор на стартиращият скрипт (където се задават кои услуги да се стартират), програмка за разглеждане на системните съобщения, информационният център и т.н.

Най-използваната програма в този раздел е несъмнено Synaptic – графичното приложение за управление на софтуера. С негова помощ инсталирането, деинсталирането и обновяването на пакетите е лесно и прегледно.След обновяване на информацията за хранилищата можете да разгледате кои пакети имат нови версии, а също така има ли нови пакети в хранилищата и кои са те. Както и кратко описание на всяка програмка. Най ми харесва да ползвам Synaptic поради факта, че мога да си обновявам информацията от сървърите – хранилища когато аз искам, а не всеки път, когато стартирам пакетният мениджер, както е при rpm дистрибуциите. При интернет връзка със голяма скорост това едва ли би имало значение, но при скорост на сваляне 15 kb/sek това си е сериозен фактор. Поне при мен при всяко стартиране на пакетният мениджер, дори за кратка справка,чакането понякога по 5 минути да се обнови информацията на пакетите, тотално ме отказа от ползване на всякакви rpm дистрибуции. При Debian тази процедура е достатъчно да се извърши веднъж седмично, и то когато решиш да инсталираш нещо или пожелаеш да си обновиш дистрото. И понеже нещата в Debian се развиват доста динамично, общо взето за седмица се подменя поне 100 – 200 Mb софтуер.

Понякога се налага да се инсталира .deb пакет, свален от някой сайт. Тогава е много полезно приложението Gdebi. Този скрипт прочита необходимите зависимости и ги изтегля от хранилищата, след което вече се инсталира и нашият пакет. А някои хора се оплакват, че инсталирането на софтуер в Linux било много трудно.

Не мога да пропусна и приложението Configure-Debian. Много рядко се използва и представлява скрипт – помощник на някои важни неща, като xorg, интернет настройки, управление на потребителите, локализации и много други.

Мониторингът на системата също е представен в графичен режим с подходящо приложение. Тук може да видите всички процеси, колко ресурси ползват, кой е притежателят им, както и да ги ""убиете"" при нужда.

Тук ще спомена още програмката за разглеждане заетостта на дисковото пространство KdiskFree, като и достъп до файловият браузър с админски права. Последното особено много го ценя и ме прави завинаги фен на КДЕ.

Накрая няма как да пропусна и програмата за манипулиране на дяловете на диска gparted. Нищо, че е гномска програмка, работи си прекрасно и в КДЕ среда.


Остана да обърна внимание и на глезотийките. Мнозина ползват SuperKaramba, за да си украсят десктопа с разни малки хитри приложенийца, показващи часа, датата, времето, натоварване на процесора, паметта и т.н. Е аз пък си ползвам едно единствено приложение – Gkrellm. Показва ги всичките тея неща в една лента, можеш да сменяш кожи и си ми харесва.

А ако ти трябва търсачка във файловата система – Kerry Beagle е незаменимо. Харчи ресурси, когато индексира, но намира всичко, подредено по категории. Може да отваря намерен файл, да стартира програми и т.н.


Ето това са програмите, които ползвам най-често. Сигурно на други хора им харесват съвсем други приложения.Както се казва , в Линукс хубавото е, че имаш свобода на избор. Надявам се горното изложение да е полезно на хората, тепърва навлизащи във света на GNU/Linux.Мога да им пожелая успех и приятни изживявания при работа с тази нова за тях операционна система.



Тагове:   Моите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tonitochev
Категория: Технологии
Прочетен: 198664
Постинги: 63
Коментари: 138
Гласове: 169
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031